Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Kúzlo mandal

Mandaly fascinujú ľudí od nepamäti a stali sa súčasťou mnohých kultúr. Stretávame sa s nimi v architektúre, na tkaninách, fungujú ako prostriedok na meditáciu alebo psychoterapiu. Ako si ale vytvoriť vlastnú mandalu? A čo Vám proces jej tvorby prinesie?

clanek_001

Zatiaľ čo pred pár rokmi by ste sa u nás s mandalou stretli len zriedka, dnes je úplne bežnou predlohou pre omaľovánky. A prečo? Mandala totiž nielen skvele vyzerá, ale má aj silný terapeutický potenciál. Ovplyvňuje Vás pri jej maľovaní, ale aj dlho po jej dokončení. To, čo vyžaruje, ovplyvňuje jej tvar, farby aj moment, v akom ju vytvárate. Preto si dnes o mandalách povieme viac a poradíme Vám, ako sa vďaka diamantovému maľovaniu môžete stať autorom jednej z nich.

Čo je mandala?

Slovo mandala má pôvod v sanskrte a voľne je možné toto slovo preložiť ako kruh alebo ornament. Základom je kružnica, z ktorej stredu vychádzajú geometrické útvary, ktoré sa v mandale symetricky opakujú.

Hoci môže byť mandala vnímaná iba ako krásny farebný obraz, prezrádza tiež veľa o svojom maliarovi. O to sa nepostarajú iba vybrané ornamenty a voľba farieb, ale aj to, ako sa pri maľovaní mandaly človek cíti a aké pocity v ňom táto činnosť vyvoláva.

Kruh ako symbol

Ako sme si povedali, základom mandaly je kružnica. Z jej stredu potom vychádzajú symetrické ornamenty a rôzne sa opakujú. Prečo je ale základom mandaly práve kružnica?

S motívom kruhu sa stretávame všade okolo nás. Je súčasťou prírody a jeho tvar v sebe nesie komplexnú symboliku. Tvar kruhu má slnko, pavučina alebo kmeň stromu. Kruh sa vytvára dokonca aj na vodnej hladine. A tam, kde kruh nevykúzlila príroda, vytvorili ho ľudia sami. Stal sa základňou pre mystický Stonehenge a ďalšie megalitické stavby. Ale prečo?

  • Kruh symbolizuje nekonečný cyklus dňa a noci, života a smrti
  • Slúži ako ochrana a uzatvára v sebe energiu
  • Ide o dynamický symbol zaisťujúci nekonečný kolobeh
  • Symboliku kruhu vidíme v prsteňoch alebo svätožiari
  • Kruh znamená jednotu, celistvosť
  • Je symbolom rovnováhy

Kruh v sebe nesie celý rad posolstiev a je veľmi často využívaným symbolom. Aj z toho dôvodu sa mandaly objavili naprieč svetom aj kultúrami.

clanek_002

Kde sa môžeme s mandalou stretnúť?

Mnoho ľudí má mandaly spojené s východnými náboženstvami a meditáciou. Toto prostredie je pre mandaly skutočne najznámejšie, ale nie je jediné. Keď sa totiž na mandaly pozrieme bližšie, zistíme, že majú svoje miesto naprieč celou históriou aj kontinentmi. Kruhové nástenné maľby sa objavili už počas paleolitu a odrážali slnečnú oblohu.

Neskôr sa mandaly začali objavovať ako náboženské symboly a našli si svoje miesto v mnohých kultúrach. Stretnúť sa s nimi preto môžeme nielen v Indii, ale aj v Austrálii, južnej Amerike alebo Európe. Sú teda súčasťou nielen hinduizmu, ale aj kresťanstva. Pokiaľ sa pozrieme na románsky sloh alebo výzdobu kostolov, na ozdobné kruhové symboly narazíme aj tu.

Od náboženstva k terapii

Mandala sa stala dokonca prostriedkom na terapiu. Švajčiarsky psychiater Carl Gustav Jung veril, že maľovanie mandál má silný liečebný potenciál. Prostredníctvom ich maľovania mali totiž jeho pacienti jedinečný priestor na docielenie vnútorného zmierenia. Analýza týchto obrazov potom poskytovala skvelý prostriedok na pochopenie pacientov. Okrem toho na ne malo maľovanie mandál upokojujúci účinok.

Ako si vymaľovať mandalu

Ako už vieme, mandaly sú prostriedkom meditácie a stretávania sa s bohmi. Okrem toho ale slúžia aj na upokojenie psychiky a môžeme vďaka nim nahliadnuť do svojho vnútra. Tak môžeme pochopiť svoje pocity, uchopiť ich a ďalej s nimi pracovať. A toho najlepšie docielime tak, že sa do maľovania mandaly jednoducho pustíme.

Mandalu si môžete vytvoriť sami. Pokiaľ ale obdivujete najrôznejšie ornamenty a sami si s podobnou zdobnosťou neviete poradiť, potom je ideálne začať vymaľovávaním už hotovej predlohy. K tomu môžu poslúžiť klasické omaľovánky alebo diamantové obrazy. To mandalám dodá ešte niečo navyše.

clanek_003

Diamantový obraz

Mandala v sebe nesie tajomnosť, mystiku a mnoho žiarivých farieb. Pokiaľ chcete tieto aspekty umocniť a nechať mandalu vyniknúť, potom skúste diamantové maľovanie. Jeho prostredníctvom navyše získate jedinečnú dekoráciu do Vášho interiéru. Mandala tak na Vás bude môcť pôsobiť každý deň a miestnosti prepožičiavať jedinečnú atmosféru.

Diamantové maľovanie spočíva v lepení drobných žiarivých kamienkov na vybranú farebnú predlohu. Vďaka tomu Vám pod rukami začne vznikať jedinečné farebné dielo, ktoré Vás odmení kľudom a dobrým pocitom, kedykoľvek sa naň pozriete. Navyše už samotný proces tvorby Vás zbaví napätia a stresu. Preto sa stačí nechať osloviť nejakým z našich motívov a pustiť sa do úplne nového koníčka, ktorý si zamilujete.

Obľúbené diamantové mandaly

To, aký motív si do Vášho interiéru vyberiete, môže ovplyvniť niekoľko faktorov. Predovšetkým by ste sa ale mali riadiť tým, aká mandala vás osloví na prvý pohľad. Pokiaľ sa Vám mandaly páčia pre svoje tvary a veľké množstvo farieb, potom sa Vám iste zapáči aj obraz Farebné mandaly. Nájdete ich tam totiž hneď niekoľko a paleta použitých farieb je skutočne široká. To bude diamantovému obrazu naozaj lichotiť a jeho magický vzhľad zaujme každého.

clanek_004

Pokiaľ ste zástancami tradičného poňatia, môžete si pre diamantové maľovanie zvoliť klasickú mandalu na jednoduchom pozadí. Mandaly v našej ponuke sa líšia nielen svojimi tvarmi, ale aj farbami. Každá z nich má svoju psychológiu a vyžaruje niečo iné. Napriek tomu je však chápanie farieb dosť individuálne a mandala by na Vás mala pôsobiť príjemným a upokojujúcim dojmom. Aj z toho dôvodu sme do našej ponuky zaradili mandal hneď niekoľko. Každý si tu skrátka nájde to, čo hľadá. Svojich diamantových favoritov si u nás nájdu milovníci studených aj teplých farieb.

clanek_005

Mandala ale na seba vždy nemusí brať iba podobu kruhu. Zdobnosť a ornamenty sa môžu objaviť aj v iných tvaroch, ktorými môžu byť napríklad mačka alebo kôň. Vďaka tomu môžete spojiť svoju lásku k mandalám aj s nejakou ďalšou obľúbenou vecou, ako sú napríklad zvieratá. Takýto obraz potom vynikne nielen svojou žiarivou farebnosťou, ale aj nápaditým motívom.

clanek_006

Čo maľovanie mandál prinesie

Maľovanie mandál Vám umožní porozumieť sebe samotným. Postupný a pokojný proces diamantového maľovania Vás zbaví stresu a vyfiltruje iba dôležité myšlienky. Budete sledovať pozvoľný vznik mandaly a naučíte sa lepšie chápať silu koncentrácie a kreativity.

Pokiaľ by ste ale chceli putovať ešte hlbšie, môžete si skúsiť namaľovať vlastnú mandalu. Vďaka nej dáte voľný priechod svojej fantázii, tvorivosti, a potom z nej môžete vyčítať celý rad vecí. Navyše Vás celý proces jej vzniku uvedie do veľmi príjemného stavu a ľahko tak dosiahnete vnútorný pokoj. Pýtate sa teda ako na to? Máme pre Vás jednoduchý návod!

Ako si namaľovať vlastnú mandalu

Spôsobov a techník, ako vytvoriť vlastnú mandalu, je mnoho. Pokiaľ ale začínate, je dobré začať zľahka a naučiť sa pracovať so symetriou a postupným vrstvením zdobnosti.

clanek_007

Nachystajte si základné pomôcky

Zatiaľ čo pokročilí maliari sa môžu pustiť do intuitívneho maľovania, začiatočníci by si mali nachystať základný nákres. Ten bude tvorený kruhmi a čiarami. Prichystajte si preto ceruzku, gumu, kružítko a pravítko. Pokiaľ kružítko nemáte, postačia Vám aj predmety s kruhovou základňou. To môže byť téglik od jogurtu, rolka od toaletného papiera, vršok z PET fľaše.

Začnite s kruhmi

Pokiaľ máte kružítko, namaľujte si 4-5 rôzne veľkých kružníc (všetky vychádzajú z rovnakého stredového bodu). Bez kružidla si môžete pomôcť práve obmaľovaním rôznych kruhových predmetov. Vždy ale dbajte na symetriu.

Rozdeľte obrazec do segmentov

Akonáhle máte 4-5 kružníc, rozdeľte ich zvisle aj vodorovne priamkami, ktoré budú prechádzať stredom, a to ideálne do 8 dielov. Tak si vytvoríte segmenty, ktoré budete zdobiť, aby obraz pôsobil symetricky. Práve malé segmenty Vám pomôžu s udržaním potrebnej súmernosti.

Natrénujte jednoduché ozdobné tvary

Teraz môžete začať mandalu od stredu vyplňovať. Najskôr začnite jednoduchými prvkami, ktorými sú oblúky, lomené oblúky, kvapky alebo krúžky. Postupne ich do kružníc vrstvite a postupujte od stredu von. Pri maľovaní papier otáčajte, nech sa Vám obrazce ľahšie a presnejšie maľujú.

Držte sa kruhov a čiar

Jednotlivé kružnice a nimi prestupujúce čiary slúžia ako opora. Vďaka nim je totiž mandala rozdelená do malých súmerných úsekov a ich vyplňovanie je potom jednoduchšie. Jednotlivé body tejto „pavučiny“ Vám potom poskytnú potrebnú oporu a slúžia ako akési východiskové body zdobenia.

Prepojte elementy

Akonáhle máte hotovo, vyplňte prázdne priestory v mandale ďalšími ornamentmi. Pokiaľ si neviete rady, kolieska sú veľmi jednoduché a pre mandaly úplne bežné. Nakoniec môžete aj jednotlivé ozdobné prvky ďalej rozdeliť do menších segmentov a vyzdobiť nejakou mozaikou.

Vyfarbujte

Až dokončíte nákres ceruzkou, môžete začať vymaľovávať. Pomocné kružnice a priamky ľahko vygumujte, aby neskôr nepresvitali.

Pokiaľ je na Vás maľovanie vlastnej mandaly príliš zložité alebo sa Vám nedarí podľa Vašich predstáv, potom vyskúšajte jednu z našich diamantových mandál. Výsledok Vás rozhodne uchváti.

clanek_008

Ako funguje diamantové maľovanie

Vďaka diamantovému maľovaniu môžete získať nielen očarujúcu mandalu, ale aj krásnu dekoráciu, ktorá rozžiari Váš domov. Kombinácia mandaly a diamantového maľovania Vám uľaví od stresu, napätia, navodí Vám pokoj a vyššiu schopnosť sa sústrediť na podstatné veci.

V objednanej sade nájdete vybraný motív, farebné diamanty, pero a voskovú hmotu na lepenie. Na plátne si vyberiete miesto, odkiaľ chcete začať, vezmete príslušné vrecko s diamantmi a môžete sa pustiť do postupného lepenia. Na to stačí do pera natiahnuť trochu voskovej hmoty, diamant a uvidíte, ako pod Vašimi rukami postupne vzniká oslnivé dielo. Celý postup nájdete zhrnutý v podrobnom návode, ktorý je súčasťou každej diamantovej sady.