Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

V čom sa líši diamantové maľovanie od maľovania podľa čísel

Hľadáte nejaké zábavné umenie a činnosti, ktoré môžete robiť doma s rodinou? Možno ste v minulosti skúšali maľovať a zistili ste, že táto skúsenosť Vám príliš nesadla. Ak je to tak, nemusíte umeleckú činnosť hneď zavrhovať – prečo neskúsiť maľovanie diamantmi?

clanek_001

Na rozdiel od sád maľovania podľa čísel, ktoré tiež uvádzajú, že na ich vychutnanie a dokončenie nepotrebujete žiadne veľké predchádzajúce skúsenosti s umením, sada diamantového maľovania v skutočnosti nevyžaduje naozaj vôbec žiadne umelecké skúsenosti! Dnes Vás prevedieme rozdielmi medzi diamantovým maľovaním a bežným maľovaním podľa čísiel. Sme si totiž istí, že mnoho zákazníkov je stále celkom zvedavých!

ČO JE TO DIAMANTOVÁ MAĽBA

Samotný názov je trošičku zavádzajúci. Maľovať vlastne nebudete. Žiadne farby, štetce, ceruzky či fixy potrebovať nebudete. V prípade diamantového maľovania skôr hovoríme o „tvorbe“ obrazu, a nie o jeho „maľovaní“.

Diamantovú maľbu si môžete predstaviť ako vytvorenie mozaiky alebo ako obraz v štýle pointilizmu. Namiesto použitia ťahov farby a štetca (ako je to v sade maľovania podľa čísel) umiestnite malé farebné diamanty na určené body, ktoré po dokončení vytvoria väčší obrázok. Ak ste oboznámení s pixel artom, môžete si to dokonca takto predstaviť!

VEĽKOSŤ PLÁTNA ZNAMENÁ ZNATEĽNÝ ROZDIEL

Vzhľadom na to, že maľba diamantmi závisí od použitia diamantov, existujú určité obmedzenia, ktoré s tým prichádzajú. Napríklad používame konkrétnu veľkosť diamantov pre všetky obrazy. Pokiaľ teda obrázok vytlačíte na malé plátno, bude nutne vyzerať abstraktnejšie a pixelovejšie, pretože diamanty sa s obrázkom nezmenšia. Podobne, ako keď sa v televízii „rozštvočekuje“ tvár niekoho, kto si nepraje byť identifikovateľný.

Pokiaľ si kúpite veľké plátno, je tu viac miesta pre diamanty a môžete vytvárať zložitejšie vzory a tieňovanie, pretože je tu viac miesta na prácu. Čím väčšiu veľkosť sady si kúpite, tým bližšie bude konečný výsledok pôvodnému obrázku.

Stále máte problém si to predstaviť? Potom si prejdeme vizuálnejší príklad. Predstavte si detské kocky, kde každá má stranu 5 cm a je zafarbená jednou farbou. Môžete ich mať koľko chcete a výber farieb je taktiež neobmedzený. Máte ale plátno veľké meter krát meter. To znamená, že sa na plátno zmestí iba 400 kociek, čo pre drobné detaily nebude stačiť.

Stačí ale strany plátna zväčšiť 2x, a tým sa počet kociek, ktoré sa na plátno zmestia, zvýšia 4x. Máme teda naraz 1600 kociek, čo nám umožní vykreslenie jemnejších detailov. Tam, kde sme predtým museli použiť jedu kocku s jednou farbou, môžeme teraz použiť 4 kocky, pričom každá z nich môže mať iný odtieň.

Naše diamanty sú dostatočne malé, aby obraz mohol obsahovať aj drobné detaily, ale na druhej strane nie sú zase také malé, aby práca s nimi bola nepohodlná a ťažká. Ponúkame dva rozmery obrazov - 40x50 cm a 80x100 cm.

Napríklad táto abstraktne farebná mačička si určite zaslúži väčšie plátno, na ktorom diamanty vytvoria tie úchvatné detaily a farby.

clanek_002

PRACUJTE AKÝMKOĽVEK TEMPOM, KTORÉ CHCETE

Na rozdiel od tradičnej maľby, alebo maľovania podľa čísel, nemá diamantová maľba žiadne časové limity. Tam, kde sa pri maľovaní musíte obávať, že farba potenciálne zaschne alebo budete musieť miešať farby, pokiaľ sú na plátne ešte vlhké, je proces tvorby mozaiky oveľa jednoduchší. Jediné, o čo sa musíte starať, je, či je lepidlo stále lepivé, ale aj tak môžete ľahko získať nové lepidlo.

Diamantové maľovanie je nakoniec oveľa viac voľnočasová aktivita, ktorá je relatívne priamočiara. Musíte iba umiestniť diamanty tam, kde sú potrebné, a prejsť týmto procesom znova a znova, kým neumiestnite svoj posledný kúsok. Nie je vôbec kam sa ponáhľať, takže si môžete vybrať, či budete pracovať rýchlo alebo pomaly, 10 minút či 4 hodiny, ako chcete.

Na strome, ktorý reprezentuje všetky štyri ročné obdobia, tak pokojne pracujte po celý rok tak, ako rok postupne plynie.

clanek_003

MENEJ CHAOSU

Pri použití farieb pri maľovaní podľa čísel sa nevyhnete tomu, že narobíte trochu neporiadku – občas odkvapne farba, hromadia sa rôzne štetce alebo obrúsky na čistenie štetcov. A komu sa aspoň raz neprevrhne kelímok s vodou, ten toho ešte veľmi nenamaľoval.

Pri diamantovom maľovaní nič z toho nehrozí. A aj keď kamienky lepíte, tak ani lepidlo nepoužívate - len diamanty pokladáte na samolepiacu vrstvu. Najväčší neporiadok, ktorý môže nastať, je, keby ste omylom rosypali nejaké diamanty.

Tiež sa nemusíte toľko báť, že by ste kresbu pokazili neopatrným pohybom, pretože diamanty na rozdiel od vlhkej farby na plátne nemôžete rozmazať. Iste by ste mohli omylom umiestniť diamant na zlé miesto, ale môžete ľahko vybrať aj tento kúsok, pokiaľ si to všimnete dostatočne skoro. Ale aj keď naň prídete až neskôr, malo by sa Vám ho podariť opatrne vypáčiť aj tak. Len dajte pozor, aby ste pri tom plátno neroztrhli.

NEVYŽADUJE PRÍLIŠNÉ SÚSTREDENIE

A napokon, maľba diamantmi naozaj nevyžaduje veľkú pozornosť. Najviac sa musíte starať o to, či ich umiestnite na správne miesto. Okrem toho Vám pri práci ľahko prejde sledovanie televíznych seriálov alebo chatovanie s priateľmi! Môžete dokonca zapojiť partnera alebo deti. Spoločná práca určite prinesie ešte viac radosti.

Môžete sa napríklad spoločne zabaviť tvorbou obrazu, na ktorom sa z divokej šelmy stane milovník kávy.

clanek_004