Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

8 zdravotných výhod diamantového maľovania

Tí, ktorí už objavili krásu diamantového maľovania, pochopili, koľko blahodarných vlastností im táto tvorivá činnosť priniesla. Najlepšie na tom je, že do tvorby sa môže pustiť naozaj každý. Bez ohľadu na to, či ste mladí alebo starí, školou povinní alebo na dôchodku.

clanek_001

Okrem toho, že je diamantové maľovanie skvelou formou kreatívneho vyžitia, môže prispieť aj k zlepšeniu Vášho zdravia. Určite to všetci poznáte, prídete domov po náročnom dni v škole alebo v práci, otravuje Vás cudzí človek na pošte a kazí Vám náladu. Chcelo by to nejakú formu relaxu, ale nie každý má náladu čítať knihu, pozerať televíziu alebo pliesť ponožky.

Aj keď si možno hovoríte, že v skutočnosti nemáte talent na tvorivé umenie, diamantové maľovanie zvládne každý! Vďaka tomu sa môžete tešiť z hotového diela, ktoré poslúži ako skvelá dekorácia Vášho domova, ale najdôležitejší je pocit! Pocit, že ste vytvorili niečo vlastné, čo vyzerá naozaj krásne. Diamantové maľovanie však prináša oveľa viac než len dobrý pocit z vykonanej práce. Aké sú teda ďalšie výhody?

1.Zníženie stresu, úzkosti a smútku

V dnešnej hektickej a uponáhľanej dobe sa stresu jednoducho nedá vyhnúť. Niekedy máte pocit, že nestíhate vôbec nič, čo môže viesť k úzkosti a následnému smútku. Vytvorte si vo svojom každodennom režime malé okienko, na ktoré sa môžete tešiť. Diamantové maľovanie je skvelý spôsob, ako na chvíľu vypnúť. Svoju koncentráciu prenesiete na plátno a ukladanie jednotlivých kameňov.

Vytvorením pokojného prostredia môžete znížiť stres a hnev, ktoré sa nahromadili počas dňa alebo náročného týždňa. Diamantové maľovanie by sa dalo považovať za formu umeleckej meditácie. 

Môže slúžiť ako skvelá forma arteterapie - liečby umením. Využíva výtvarné umenie na osobné vyjadrenie v komunikácii. Nejde ani tak o to, ako dobre výtvarné dielo vyzerá, ale ako sa po ňom cítite. Pomôže Vám navodiť psychickú pohodu, a tým zlepšiť Vašu duševnú kondíciu. Neutralizuje účinky stresu, pretože sa v danom momente sústredíte na tvorbu, a posilní pozitívne emócie a energiu.

2. Podpora kreativity

Kreativita je v každom z nás. A nie je to len tým, že ju využívame pri umeleckých činnostiach. Často sa hodí pri riešení rôznych problémov, či už v pracovnom alebo domácom prostredí. Podpora kreativity Vám veľmi uľahčí život a ruku na srdce, kto by to nechcel? Pri diamantovom maľovaní sa môžete kreatívne vyžiť napríklad pri motívoch mandál, ktorých tvary Vás očaria na prvý pohľad.

Okrem klasických kruhových mandál s množstvom rôznych vzorov a žiarivých farieb si môžete vybrať aj zvieratá s touto tematikou. Ak ste teda milovníkom mačiek alebo koní a zároveň Vás fascinujú pravidelné vzory mandál, určite si nájdete niečo podľa svojich predstáv.

clanek_002

3. Zlepšenie motorických zručností

Diamantové maľovanie nielenže pomáha naštartovať kreativitu a odbúrať stres, ale je skvelé aj na tréning koordinácie. Najmä oko a ruku. Táto činnosť zároveň precvičuje svaly prstov a rúk. A to rozhodne nie je na škodu, pretože potom sa stávate šikovnejšími, zručnejšími a obratnejšími. Ak si ešte nie ste úplne istí, začnite s jednoduchšími motívmi, aby Vás prvý diamantovanie neomrzelo. Ak ste milovníkom prírody a kvetov, možno Vás zaujmú Magnólie alebo Motýle na sedmokráskach. Na Diamondi však nájdete aj množstvo ďalších kategórií, od celebrít až po romantické motívy. Naozaj si tu každý nájde niečo pre seba, takže využite svoju kreatívnu chvíľu naplno.

4. Podpora sústredenia

Keď sa pustíte do nejakej činnosti, vyžaduje si to od Vás určitú dávku sústredenia. To je výhoda diamantového maľovania. Koncentrácia je na mieste, aby ste zvládli umiestniť kamene do príslušných políčok. Existujú motívy, ktoré si neustále vyžadujú Vašu pozornosť, čo Vám pomôže na chvíľu sa odpojiť od reality a naplno sa ponoriť do sveta farebných diamantov. Tréning má výhody aj v každodennom živote, pretože Vám pomôže zvýšiť pozornosť napríklad v práci a následne podávať lepšie výkony.

Dalo by sa teda povedať, že umenie je najlepší spôsob, ako sa sústrediť na dôležité veci. Môže Vám pomôcť efektívnejšie zvládnuť náročné pracovné úlohy, pretože sa zlepší Vaša koncentrácia. Pravidelne cvičte, aby ste svoju koncentráciu zdokonalili na maximum. Nebojte sa teda pustiť do zložitejších tém, ktorými môžu byť už spomínané mandaly alebo aj mestá a budovy.

clanek_003

5. Odpojenie od technológie

Mobilné telefóny, počítače, obrazovky a technológie všeobecne sú neustále okolo nás. V dnešnom svete sa bez nich už jednoducho nezaobídeme. Často však môže byť veľmi náročné byť neustále v ich dosahu. Môže za to modré svetlo, ktoré produkujú obrazovky našich zariadení. Ak sa teda večer vystavujete modrému svetlu, signalizuje to nášmu mozgu, že nie je noc, ale deň. To potom môže mať nepriaznivý vplyv na Váš spánok. Namiesto prezerania sociálnych sietí skúste na chvíľu odložiť telefón alebo notebook a venujte sa relaxačnej činnosti, ktorú ponúka diamantové maľovanie. Vaša predstavivosť urobí svoje. Môžete si napríklad vymaľovať diamanty s motívom Disney a predstavovať si, aké by to bolo byť v niektorom z rozprávkových alebo magických svetov. Zvýšite svoju kreativitu, motorické schopnosti a ako sladkú čerešničku na torte získate úľavu od stresu a zaslúženú chvíľku relaxu.

6. Trpezlivosť, disciplína a vytrvalosť

Takmer každá tvorivá činnosť ide ruka v ruke s trpezlivosťou, disciplínou a vytrvalosťou. Len si predstavte, akú trpezlivosť musel mať Leonardo da Vinci, keď maľoval Monu Lisu. Možno si myslíte, že týmito vlastnosťami nie ste veľmi obdarení, ale to nevadí! Všetko sa dá natrénovať. Stanovte si cieľ, ktorým môže byť práve dokončenie motívu diamantového obrazu. Vyberte si taký, ktorý vás naozaj zaujíma a ktorého tvorba Vás baví. Ak ste milovníkom veľkých maliarov, určite si v tejto kategórii vyberiete napríklad práve spomínanú Monu Lisu. 

Trpezlivosť, disciplínu a vytrvalosť sa určite oplatí s deťmi cvičiť, aby pochopili, že trpezlivosť je to, čo prináša ruža. Určite aj Vy oceníte radosť a iskru v ich očiach, keď dokončia svoj prvý motív diamantového maľovania a potom ho hrdo ukážu všetkým členom svojej rodiny a priateľom.

clanek_004

7. Zvyšovanie umeleckého sebavedomia

Sme tvorivé a zvedavé bytosti. Diamantové maľovanie s mnohými variáciami a rôznymi motívmi umožňuje kreativite doslova rozkvitnúť. Všetky návody sú v každej súprave zrozumiteľne napísané a s veľmi užitočnými pomôckami sa môžete smelo pustiť do tvorenia! A aj keď si možno myslíte, že práve neoplývate talentom, diamantové maľovanie Vám ukáže, že aj menej nadaní jedinci môžu vytvoriť krásne diela.

8. Nová komunita

S novým koníčkom prichádza aj túžba podeliť sa o svoje skúsenosti, postrehy a možno sa aj niečo nové naučiť. Práve to Vám môže priniesť diamantové maľovanie. Ak vo svojom okolí nemáte nikoho, kto by zdieľal Vašu vášeň pre farebné kamene, na internete môžete nájsť mnoho skupín podobných nadšencov, ako ste Vy. Tieto komunity môžu slúžiť nielen ako zdroj užitočných informácií a rád, či už ide o zaujímavú techniku alebo rôzne pomôcky, ale aj ako forma hodnotenia. V hĺbke duše chce byť každý pochválený za výtvor, nad ktorým strávil hodiny svojho času, a na druhej strane rád pochváli výtvor niekoho iného. V dôsledku toho má táto forma hodnotenia pozitívny vplyv na psychiku a motiváciu pokračovať v tvorbe.

Tým sa kruh uzatvára, pretože vďaka diamantovému maľovaniu všetko na seba krásne nadväzuje a pomáha Vám cítiť sa lepšie a tiež zlepšovať svoje schopnosti. Najlepšie je, že si celý proces a dĺžku tvorby môžete nastaviť presne podľa svojich predstáv. Neexistujú žiadne prísne pravidlá, dôležitá je zábava, relaxácia a dobrý pocit z vykonanej práce.