Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Kreatívne koníčky, ktoré si zamilujete

Práca šľachtí. Nikdy by sme to však nemali preháňať a vyhradiť si dostatok času na odpočinok. Nemáme však na mysli len spánok. V ideálnom prípade by sme si mali nájsť aj kreatívne hobby. Môže to byť maľovanie diamantmi, tanec, výroba šperkov alebo písanie si denníka.

clanek_001

Rušná doba a veľa stresu sa často podpisujú na našej psychickej kondícii. Určite poznáte tú chvíľu, keď máte pocit, že sa na Vás všetko valí, a želáte si mať chvíľu pre seba. Aj keď to nie je ľahké, nájsť si voľný čas je naozaj dôležité. Keď ho nájdete, je dôležité ho čo najlepšie využiť. A ako? Najlepšie tým, že sa začnete venovať tvorivému koníčku.

Prečo si nájsť kreatívny koníček

Urobiť si voľno je len prvým krokom k úspechu. Ak ho naplníte bez rozmyslu, Vášmu telu ani psychike to neprospieva. Ležanie na pohovke a sledovanie noviniek na sociálnych sieťach je síce zábavné, ale rozhodne nie efektívne a prospešné. Vpustite preto do svojho života aspoň jednu tvorivú záľubu a uvidíte, že takto strávený voľný čas úplne zmení kvalitu Vášho života. Okrem toho budete svoj voľný čas tráviť uvedomelejšie a k povinnostiam sa budete vracať oddýchnutí.

Benefity kreatívneho koníčku

Tvorivý koníček vedie k rozvoju Vašej osobnosti, otvára Vám úplne nové obzory a má veľký vplyv na vašu psychiku. Voľný čas Vám poskytne nielen potrebný relax, ale prinesie aj ďalšie výhody.

Odstraňuje stres a úzkosť

Prácu a povinnosti často sprevádza nutkavý pocit, že musíme mať všetko pod kontrolou. Keď veci nejdú podľa plánu, dostaví sa stres, úzkosť a iné nepríjemné pocity. Kreatívne koníčky nás však môžu z tohto začarovaného kruhu ľahko vymaniť. Tvorivý proces nás úplne odpútava od vonkajšieho sveta a posúva naše myšlienky novým smerom. To vedie k uvoľneniu a načerpaniu nových síl.

Pomôže Vám objaviť nové schopnosti

V okamihu, keď sa začnete venovať novému koníčku, sa Vám otvoria úplne nové obzory. Napríklad pri diamantovom maľovaní sa naučíte precíznej práci a rozviniete si jemnú motoriku a zmysel pre detail. S takouto zručnosťou potom zistíte, že sa môžete venovať ďalším činnostiam, ktoré to vyžadujú. Môžete plynule začať s novou tvorivou činnosťou, napríklad s maľovaním. Iba tvorivé koníčky vám pomôžu objaviť Vaše schopnosti a otvoria Vám dvere do sveta umenia a rozmanitej kreativity.

clanek_002

Vyčistí hlavu a zlepší kvalitu spánku

Hodiny alebo dni intenzívneho sústredenia na nejakú činnosť nielenže usporiadajú Vaše myšlienky, ale vedú aj k prirodzenej únave a pokojnejšiemu spánku. Ak teda trpíte problémom, že sa únava nedostaví, keď idete spať a stále na niečo myslíte, zmeňte svoje popoludňajšie návyky. Po príchode domov si zakažte myslieť na prácu a venujte sa niekoľko hodín tvorivej činnosti. Uvidíte, že Váš denný rytmus sa zmení k lepšiemu.

Prehlbuje schopnosť sústrediť sa a lepšie sa rozhodovať

Koncentrácia a sústredenie sú pre mnohých ľudí problémom. Dajú sa však cvičiť a zlepšovať ako čokoľvek iné. Ale ak si z toho urobíte povinnosť, určite sa to stane dosť nepríjemnou povinnosťou. Máme pre Vás však dobré správy! Môžete sa naučiť lepšie sa sústrediť príjemným spôsobom. Ak si nájdete kreatívne hobby, koncentrácia bude jeho neoddeliteľnou súčasťou. Pravidelné cvičenie Vás potom bude baviť a schopnosť sústrediť sa, sa stane vašou prirodzenou súčasťou. Okrem toho sa tiež naučíte, ako lepšie riešiť krízové situácie a navrhovať spôsoby, ako odstrániť problémy.

Zlepšuje fyzické zdravie

Tvorivé koníčky však nepomáhajú len psychike. V skutočnosti z týchto aktivít profituje celé telo. V pokoji sa uvoľňujú svaly, ktorých normálna stuhnutosť môže spôsobovať bolesti hlavy alebo chrbta. Okrem toho je tvorivá činnosť veľmi prospešná pre mozog a pomáha predchádzať degeneratívnym ochoreniam.

Zlepšuje náladu

Poznáte ten príjemný pocit, keď sa Vám práca darí. Nie je to iné ani v tomto prípade. Výsledkom tvorivej činnosti sú často hmatateľné veci, ktoré nevytvoril nikto iný ako Vy. To prináša pocit dobre vykonanej práce a má dobrý vplyv na Vaše sebavedomie. Ak vyskúšate diamantové maľovanie a vyzdobíte si ním jednu zo stien, budete sa môcť každý deň obklopiť svojím úspechom. Potom sa môžete oceniť za svoju skvelú prácu vždy, keď ju uvidíte.

clanek_003

Populárne kreatívne koníčky

Teraz sa však pozrime bližšie na to, čo znamená kreatívny koníček. Kreatívny koníček je taký, pri ktorom vzniká niečo nové. Takže sem nepatrí čítanie, sledovanie filmov ani adrenalínové návaly. Je to činnosť, do ktorej vkladáte nielen svoj voľný čas, ale aj túžbu niečo vytvoriť. A my sme pre Vás pripravili zoznam tých, ktoré sú v súčasnosti veľmi populárne a nevyžadujú si žiaden špeciálny talent. Potrebujete len trochu času a odhodlania.

Diamantové maľovanie

Maľovanie diamantmi sa stáva čoraz populárnejším kreatívnym koníčkom. Na vytvorenie umeleckého diela nepotrebujete farby, ale drobné farebné diamanty. Postupným lepením na farebnú podložku sa vám pod rukami začne vytvárať trblietavý obrázok, ktorý sa stane očarujúcou dekoráciou.

V priebehu vytvárania diamantového obrazu potom prichádza množstvo výhod, ktoré sme spomenuli vyššie. Ak sa obávate, že nebudete vedieť správne umiestniť diamanty, nemusíte sa obávať. Každá sada obsahuje nielen farebnú predlohu, ale aj jasné pokyny na umiestnenie jednotlivých kamienkov. Takže Vám nič nebráni stať sa skutočným umelcom.

clanek_004

Výroba šperkov

Kým módne doplnky, ktoré má každý, si môžete kúpiť v obchode, výrobou vlastných šperkov sa môžete ľahko odlíšiť. Hobby obchody ponúkajú rôzne komponenty, takže je len na Vás, ktorou cestou sa vyberiete.

Šperky si môžete vyrobiť z dreva, živice, korálikov, polodrahokamov alebo iných prírodných materiálov. Možno použiť aj bavlnu, kožu alebo ohnutý drôt. To vám umožní zvoliť si optimálnu náročnosť tvorby a postupne zlepšovať svoje techniky. Okrem toho si zlepšíte schopnosť koncentrácie a jemnú motoriku. Šperky potom môžu byť skvelým darčekom.

Maľovanie

Ak hľadáte úplne bezplatnú tvorivú činnosť, maľovanie je určite to pravé. Stačí si zaobstarať plátno a pustiť sa do práce. Technika a výber farieb môžu byť úplne ľubovoľné a môžete vytvárať abstraktné alebo realistické obrazy. Nech sa rozhodnete akokoľvek, dáte priestor kreativite, uvoľneniu a schopnosti hľadať nové cesty a spôsoby. Pretože niekedy musíte pri maľovaní robiť spontánne rozhodnutia.

Háčkovanie

Háčkovanie dokáže človeka zabaviť na celé hodiny a opakovanie určitého vzoru funguje ako skvelý relax pre myseľ. Ak už ovládate základy háčkovania a nebaví Vás stále dokola pliesť šály, môžete svoje umenie posunúť novým módnym smerom. Máme na mysli amigurumi.

Amigurumi je výroba háčkovaných hračiek. Táto záľuba je v súčasnosti veľmi populárna a jej výsledkom sú roztomilé a veľmi žiadané prírodné hračky. Rozhodnúť sa pre túto kreatívnu záľubu znamená prijať veľkú výzvu. Odmenou Vám však bude radosť z každej hračky a schopnosť kreatívneho myslenia. Ak sa rozhodnete začať háčkovať hneď, háčkovacie potreby sa dajú ľahko zohnať. Odporúčame však začať najprv so svetlejšími farbami priadze. Lepšie na nich uvidíte všetky chyby.

clanek_005

Tanec

Ďalším spôsobom trávenia voľného času je tanec. Na rozdiel od predchádzajúcich koníčkov má ešte jednu výhodu, a tou je pohyb. Okysličenie mozgu a pretiahnutie tela sú skvelé spôsoby, ako si dopriať chýbajúcu energiu a pohyb.

Tanec je veľmi široká disciplína, takže každý si môže nájsť štýl, ktorý je mu najbližší. Ak neradi vystupujete pred ľuďmi, nič vám nebráni tancovať úplne slobodne a len pre seba. Ak však chcete dať svojmu koníčku poriadok, rozvíjať ho a naučiť sa niečo nové, môžete vyskúšať jeden z mnohých tanečných štýlov, ako sú latinskoamerické alebo štandardné tance, break dance, street dance, balet, step alebo brušné tance. S každým novým krokom a rutinnou činnosťou podporíte svoju kreativitu a ďalší pohyb prospeje Vášmu duševnému a fyzickému zdraviu.

Journaling 

Táto aktivita spája písanie denníka a vedenie tradičného denníka. Určite ste si všimli, že súčasný trh ponúka motivačné alebo osobné diáre, ktoré obsahujú nielen okienka s jednotlivými dňami, ale aj voľné stránky na písanie, miesto na zapisovanie cieľov, snov, zážitkov alebo pocitov. Takéto diáre stoja naproti s trendom tzv. „journalingu“.

Denníky sú čoraz obľúbenejšie, pretože klasickému diáru dodávajú oveľa osobnejší nádych. Jednotlivé strany môžete ozdobiť nálepkami, farebnými stužkami alebo kresbami. Vedenie denníka Vám dáva väčšiu kontrolu nad vašimi cieľmi a umožňuje vám ľahko rekapitulovať minulé obdobia.

clanek_006

Každý koníček sa počíta

Tvorivé koníčky sú skvelým spôsobom, ako čo najlepšie využiť voľný čas a zlepšiť mnohé aspekty svojho života. Ak Vás však kreatívne aktivity príliš nebavia, nevadí. Dôležité je nájsť si akúkoľvek formu relaxácie, ktorá Vám umožní vyčistiť si hlavu a načerpať nové sily. Ak vás teda baví písanie, pečenie alebo šport, je to skvelá voľba. Kľúčom k úspechu je tráviť čas zmysluplne a užívať si vybranú činnosť.

Ak však chcete zažiť kreatívny koníček so všetkými jeho výhodami, zvážte diamantové maľovanie. Vyskúšate si tvorivú činnosť so všetkým, čo k tomu patrí, nie je potreba mať bezhraničnú kreativitu. V skutočnosti Vás dizajn zvoleného motívu bude viesť a poskytne Vám potrebnú podporu. S trochou trpezlivosti a chuti tvoriť sa aj Vy čoskoro stanete tvorcom obrazu, ktorý nikto neprehliadne. Žiarivé farby, zníženie stresu, dobrá nálada, zvýšené sebavedomie a originalita - to všetko so sebou prináša diamantové maľovanie. Urobte teda krok vpred a zmeňte svoj voľný čas k lepšiemu.