Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Praktický návod: Diamantový obraz podľa vlastnej fotografie

Fotografie sú zachované spomienky. Nie sú to len obyčajné fotografie. Nesú v sebe emócie a pripomínajú nám chvíle, keď sme sa bavili s niekým, koho už možno nikdy neuvidíme. Alebo vyvolávajú spomienky na chvíle z detstva, ktoré sa už nikdy nevrátia. Je jasné, že si ich chceme uchovať čo najdlhšie. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je previesť fotografie na diamantový obraz.

clanek_001

Čo je diamantové maľovanie

Diamantové maľovanie je mladá forma domácej umeleckej tvorby, pri ktorej sa mozaika z farebných korálok (ktoré nazývame diamanty) umiestňuje na plátno podľa vopred pripraveného vzoru. Na plátno sa nanesie aj vrstva lepidla, aby diamanty držali na svojom mieste. Výsledný obraz vyzerá ako veľký a krásny obraz, ktorý sa trbliece a odráža svetlo. Tieto obrazy sa vyrábajú na zákazku a môžu byť vyrobené aj na základe vlastnej fotografie alebo návrhu.

Pri výrobe diamantového obrazu sa používajú špeciálne nástroje, ako sú perá na podávanie a ukladanie diamantov na plátno, misky na uloženie diamantov, ktoré práve potrebujete na obraz, vosk na naberanie jednotlivých diamantov a ich ukladanie na plátno. Proces diamantovania je pomerne jednoduchý, ale vyžaduje si trpezlivosť a starostlivosť.

Vytvoriť obraz z takejto fotografie nie je v dnešnej dobe ťažké. Vyberiete si fotografiu, objednáte ju, nalepíte na ňu diamanty a zavesíte. Budete mať vlastne 2 zážitky v jednom - vytvorenie obrazu a potom vždy, keď sa naň budete pozerať, keď bude hotový visieť na stene.

Akú fotografiu si vybrať?

Pri výbere fotografie by ste mali zvoliť takú, ktorá má jasné a výrazné farby, aby čo najlepšie reprodukovala farby na diamantovom obrázku. Fotografia by mala byť tiež ostrá a čitateľná, aby sa dali dobre vybrať kamene.

Správna a vhodná fotografia preto musí spĺňať niekoľko požiadaviek:

  • je dobre zaostrená - detaily nesmú byť rozmazané,
  • má dostatočne veľké rozlíšenie a veľkosť - minimálne 1 MB, maximálne 10 MB, ani po zväčšení fotografie nesmú byť detaily rozmazané,
  • nie príliš svetlé ani príliš tmavé - tvary nesmú splývať, musia byť jasné farebné prechody.

Nezabudnite tiež, že počet farebných odtieňov diamantov je obmedzený. Preto sa neodporúča ani príliš veľa farieb na pozadí fotografie. Počítajte s tým, že podobné odtiene farieb budú zjednotené do jedného.

Príklady nevhodných fotografií:

clanek_002

Na prvej fotografii sú postavy príliš malé a sú k nám otočené chrbtom. Použitím diamantov by úplne zmizli, pretože takéto malé detaily sa nedajú vytvoriť.

Druhý obrázok má rozmazané pozadie a tvár je skrytá za rozstrapatenými vlasmi. Samozrejme, s ostro ohraničenými diamantmi nemôžete vytvoriť nič rozmazané.

Tretia fotografia je vlastne len žltá farba a skupina drobných postavičiek. Po prevedení do farieb diamantu by fotografia bola jednoliatou žltou škvrnou.

Môžete si vybrať z krásnych fotografií krajiny z výletu, nezabudnuteľnej skupinovej fotografie s rodinou, zamilovanej fotografie s partnerom alebo vlastného veselého portrétu. Možností je veľa a je len na Vás, ktorá fotografia sa Vám páči najviac.

K fotografii môžete pridať aj krátky odkaz, slogan alebo motto, prípadne dátum. Ak si nie ste istí, či text, ktorý ste pridali, zodpovedá požiadavkám na fotografiu, neváhajte nás kontaktovať na adrese info@diamantove-malovani.sk . Radi Vám poradíme! 

Príklady vhodných fotografií:

clanek_003

Vhodná veľkosť fotografie

V súčasnosti v našom e-shope ponúkame obrazy vo veľkosti 40x50 cm. Ďalšie rozmery ešte pripravujeme. Ideálna by bola fotografia na pozadí s rovnakými rozmermi. Ale pravdepodobne nemáte tak veľké fotografie a bolo by ťažké poslať taký rozmer.

Čím je však fotografia väčšia, tým ľahšie ju možno premeniť na plátno na diamantové maľovanie. Nestratíte toľko detailov. Rozmery 10x15 cm alebo lepšie 13x18 cm sú už dostatočne veľké na pohodlnú premenu fotografie na maľbu.

Rozhodne neposielajte fotografie pasovej veľkosti.

Plátno na ráme alebo bez rámu?

Odporúčame Vám vybrať si plátno bez rámu a vypnutia, s ktorým sa ľahšie pracuje a ktoré potom musíte sami vypnúť. Pri práci stačí plátno rozložiť a položiť ho napríklad na dosku stola. Keď potrebujete prestať pracovať, plátno opäť rozbalíte.

Niektorí však dávajú prednosť profesionálnemu napnutiu plátna do rámu pred dokončením práce. Ak sa rozhodnete pre napnutie plátna na rám, profesionálne Vám plátno napneme. Výhodou tohto postupu je, že plátno sa už nemrví a je akosi stabilnejšie.

V našom e-shope ponúkame aj ozdobné rámy v bielej, čiernej alebo zlatej farbe.

Ako začať s diamantovým maľovaním podľa vlastnej fotografie

Jediný rozdiel oproti bežnému obrázku je, že v prípade predlohy s vlastnou fotografiou stačí poslať správnu fotografiu v objednávke. Samozrejme, treba počítať s dlhším časom na výrobu plátna, pretože je potrebné započítať čas na vytvorenie grafickej predlohy na následnú výrobu plátna.

Po prijatí obrázka je však postup úplne rovnaký, ako keby ste pracovali so štandardným diamantovým obrázkom:

Krok1

Pripravte si samolepiace plátno s predtlačeným motívom Vašej fotografie, pero, misku na naberanie diamantov, vosk na ľahké uchopenie diamantov a vrecká s diamantmi. Každé vrecko má jedinečný symbol a tento symbol je aj na plátne.

Krok2

Na obrazovke vyberte symbol, ktorým chcete začať, a nájdite vrecko s príslušným symbolom. Vyprázdnite diamanty z vrecka do misky s diamantmi. Vezmite pero, naberte perom malé množstvo vosku a potom perom naberte diamant.

Krok3

Umiestnite diamant pomocou pera na príslušný symbol na plátne.

Opakujte kroky 2 a 3, kým na plátne nebudú všetky diamanty z misky. Potom si vyberte ďalšiu oblasť, pripravte si príslušnú farbu diamantov pre misku a takto pokračujte pri všetkých symboloch, až kým nebude na plátne každé vyznačené miesto.

Užite si maľovanie s vlastnou fotografiou

Určite si nájdete svoj vlastný spôsob, ako si diamantové maľovanie naplno užiť. Na našom blogu nájdete množstvo článkov s návodmi, tipmi a trikmi, ktoré Vám uľahčia a spríjemnia prácu. Len majte na pamäti, že ide o zábavu a potešenie. Skvelým nápadom je darovať takúto súpravu na diamantové maľovanie niekomu blízkemu. Buď ako hotovú trblietavú maľbu, alebo nech si malovanie diamantmi užije od začiatku.