Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Ultimátny sprievodca diamantovým maľovaním

Diamantové maľovanie je novým fenoménom vo svete umenia a remesiel, ktorý si získal srdcia tvorcov a nadšencov umenia na celom svete. Táto jedinečná forma umenia umožňuje každému vytvoriť nádherné obrazy, ktoré sa trblietajú ako skutočné diamanty, a to všetko pomocou drobných živicových „diamantov“ a lepiaceho plátna s predtlačeným vzorom.

clanek_01

Čo je diamantová maľba?

Diamantová maľba, známa aj ako Diamond Painting, je umelecká technika, pri ktorej sa na lepkavé plátno aplikujú malé živicové kamienky, ktoré imitujú vzhľad diamantov. Každé plátno obsahuje presne označené miesta, kde sa majú umiestniť jednotlivé „diamanty“, čím sa vytvorí podrobný a trblietavý obraz.

Prečo je diamantová maľba taká obľúbená?

Zahájenie práce s diamantovou maľbou je prekvapivo jednoduché a nevyžaduje si žiadne predchádzajúce skúsenosti. Stačí postupovať krok za krokom podľa návodu na vytvorenie vášho diamantového obrazu a vhodne si pripraviť všetky potrebné maliarske materiály. Práve táto jednoduchá dostupnosť a nenáročná príprava sú hlavnými dôvodmi, prečo si diamantová maľba získala takú popularitu a stala sa takou obľúbenou výtvarnou technikou.

Táto technika je zároveň z ďalších dôvodov:

  • Prístupnosť: S diamantovou maľbou môže začať každý bez predchádzajúcich skúseností s maľovaním.
  • Ukľudňujúci efekt:  Proces aplikácie „diamantov“ je veľmi meditatívny a môže pomôcť redukovať stres.
  • Výsledný efekt: Hotové obrazy sa lesknú a žiaria, čím dodajú každému priestoru nádych luxusu.

Ako začať s diamantovou maľbou?

Začať je jednoduché. Stačí si vybrať sadu diamantového maľovania, ktorá obsahuje všetko, čo potrebujete: plátno so vzorom, kamienky v rôznych farbách, aplikátor a vosk. Následne stačí aplikovať „diamanty“ podľa značiek na plátne.

clanek_02

Prečo tráviť čas diamantovou maľbou?

  • Terapeutický účinok: Diamantová maľba je známa svojimi relaxačnými účinkami, ktoré pomáhajú zlepšiť koncentráciu a znížiť úzkosť.
  • Dekorácia: Hotové obrazy sú nádhernou dekoráciou pre domov alebo kanceláriu.
  • Darček: Vytvorený obraz môže byť originálnym darčekom pre blízkych.

Diamantová maľba ponúka každému príležitosť stať sa umelcom a vytvoriť vlastné dielo, ktoré bude zdrojom hrdosti a radosti. Nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo skúsený tvorca; diamantová maľba prináša čaro umenia do každého domova. Objavte svoj kreatívny potenciál a vytvorte si vlastné trblietavé umelecké dielo!

Niekedy tí, ktorí sa chystajú na diamantové maľovanie po prvýkrát, pociťujú pri pohľade na veľké plátno a drobné diamanty údiv. V ich predstavách sa môže zdať nemožné dokončiť maľbu v primeranom čase. My vám však ukážeme niekoľko trikov a tipov, ako tieto obavy premeniť na radosť z tvorivej práce. Nebojte sa - dokončenie diamantového obrazu je určite vo vašich silách.

Najčastejšie dotazy začiatočníkov

Zostavili sme zoznam často kladených otázok. Ak ste v oblasti diamantového maľovania nováčikom, možno tu nájdete odpoveď, ktorú hľadáte.

Čo spôsobuje lesk diamantov?

Diamanty žiaria vďaka fazetám vybrúseným po stranách. Ide o rovnaký princíp ako pri pravých diamantoch. Materiál použitý na maľovanie „diamantov“ je živica.

Vedeli ste, že pravý diamant sa v skutočnosti veľmi netrbliece? Typický lesk sa dosahuje len jeho brúsením. Najznámejším typom brusu je briliant. Diamant alebo akýkoľvek iný drahý kameň, keď je vybrúsený do briliantu, má 32 horných faziet plus jednu hornú plošku a 24 faziet v spodnej časti. Ideálny sklon uhlov faziet láme svetlo prechádzajúce diamantom tak, aby sa čo najlepšie odrážalo v celom farebnom spektre a malo maximálnu intenzitu.

Aká veľkosť plátna je najlepšia na maľovanie diamantov?

Vzhľadom na to, že diamantová maľba je vlastne tvorba mozaiky, čím väčšia je veľkosť obrazu, tým detailnejšie bude vyzerať. Pre začiatočníkov je však bezpečnejšie zostať pri menšom obraze, aby ho mohli dokončiť na prvý pokus. Keď sa zdokonalíte, môžete si podľa svojich schopností vybrať väčšiu veľkosť plátna.

Aký je rozdiel medzi 3D a 5D diamantmi?

Tieto čísla označujú počet faziet vybrúsených do diamantov. Čím viac faziet diamant má, tým je lesklejší.

Čo obsahuje sada na maľovanie diamantov?

Väčšina sád na maľovanie diamantov obsahuje podobný obsah s malými rozdielmi. Nemalo by sa však chýbať nasledujúce:

  • Predtlačené plátno so samolepiacou vrstvou.
  • Živicové diamanty v požadovaných farbách. V Diamondi dbáme na to, aby sme do našich sád vždy pridali nejaké diamanty navyše, aby vám pri maľovaní nikdy nedošli.
  • Plastový podnos na diamanty s možnosťou zarovnania diamantov v jednom smere.
  • Maliarske pero na naberanie diamantov
  • Lepidlo alebo vosk na pripevnenie diamantu k peru.

Sú lepšie štvorcové alebo okrúhle diamanty?

Oba typy diamantov sa používajú rovnakým spôsobom, ale výsledný obraz pôsobí pri každom tvare trochu inak. Okrúhle diamanty sa ľahšie vyberajú a kladú, preto im niektorí začiatočníci dávajú prednosť. Okrúhly tvar diamantov však zanecháva na plátne drobné medzery, ktoré môžu narušiť kompaktnosť trblietavého efektu. 

Štvorcové diamanty si vyžadujú väčšiu starostlivosť pri ukladaní na plátno. Aj mierne pootočenie okolo osi mierne naruší celistvosť radu. Na druhej strane dodajú vášmu obrazu diamantov kompaktnejší vzhľad bez toho, aby medzi nimi zostali prázdne miesta.

V našom e-shope nájdete len okrúhle diamanty pre jednoduchšiu prácu.

Čo sú AB diamanty?

Diamanty AB, čo je skratka pre Aurora Borealis, sú špeciálnym typom diamantov používaných v diamantovom maľovaní, ktoré majú špeciálny dúhový povlak. Ten dodáva diamantom dúhový efekt, vďaka ktorému sa trblietajú a žiaria spôsobom, ktorý bežné diamanty nemôžu ponúknuť.

Ako používať vosk v sade?

Vzhľadom k tomu, že niektorí dodávatelia neposkytujú návod alebo jasné pokyny, môžete byť zmätení, ako používať vosk, ktorý je súčasťou sady. V skutočnosti je to však celkom jednoduché. Stačí odlepiť vrchnú fóliu na škatuľke s voskom, ponoriť dutý hrot pera do vosku, kým sa hrot pera nenaplní voskom. Diamant sa prilepí na takto nabraný vosk. Keď ho položíte na lepivú vrstvu plátna, sám sa uvoľní z vosku na pere.

clanek_09

Ako dlho trvá dokončenie diamantového obrazu?

Doba potrebná na dokončenie diamantovej maľby závisí od veľkosti a zložitosti diela, ako aj od úrovne vašich zručností. Zložitosť závisí výlučne od počtu použitých farieb. Nie je to ako maľovanie podľa čísel, kde sú rôzne veľké plochy, ktoré maľujete. V prípade diamantového maľovania je každá oblasť veľká presne ako jeden diamant.

Ako vyčistím hotový diamantový obraz od prachu?

Svoje diamantové maliarske plátno môžete vyčistiť jemným utretím vlhkou handričkou alebo mäkkým kartáčikom, aby ste odstránili všetky nahromadené nečistoty alebo prach. Nemali by ste príliš tlačiť, aby sa diamanty neuvoľnili a neodpadali z plátna. Hotový obraz môžete tiež ošetriť špeciálnym lakom na ochranu diamantov.

Dúfajme, že tieto otázky rozptýlili hmlu nejasností okolo diamantového maľovania a že teraz lepšie rozumiete tomu, ako diamantové maľovanie funguje. Teraz si podrobnejšie rozoberieme obsah sady na diamantové maľovanie.

Čo je sada na maľovanie diamantov?

Sada na diamantové maľovanie má zvyčajne rovnaký obsah pre všetky značky, hoci kvalita a príslušenstvo sa môžu od značky k značke líšiť. My našim zákazníkom poskytujeme materiály najvyššej kvality, aby bolo vaše diamantové maľovanie zábavné a vzrušujúce.

clanek_04

V kompletnej sade na diamantové maľovanie nájdete tieto položky:

Plátno

Všetky sady diamantového maľovania obsahujú plátno, bez ktorého by proces maľovania diamantov nebol možný. Na plátne sú vytlačené čísla a symboly, ktoré zodpovedajú farbám diamantov. Diamondi dodáva aj vytlačeného sprievodcu na rozkľúčovanie farieb k symbolom na plátne. Plátno je pokryté vrstvou lepidla, ktoré umožňuje, aby sa naň diamant ľahko prilepil a maľba držala pohromade..

Diamanty

Všetky diamantové maľby by boli neúplné aj bez samotných diamantov. Všetky sady obsahujú rôzne farby diamantov potrebné na dokončenie maľby. Každá farba diamantov má kód, ktorý je vytlačený na plátne a tiež na obale diamantov, a je dôležité si tento kód zapamätať, aby sa vám obraz nezničil. Čím viac farieb je v sade, tým detailnejšia bude maľba.

Plastová miska

Plastová miska slúži k tomu, aby ste do nej nasypali niekoľko diamantov jednej farby. miská má tenké priehlbiny, ktoré pomáhajú oddeliť diamanty, zoradiť ich tak, aby boli všetky rovnakou stranou nahor a uľahčili vám vyberanie diamantov.

Aplikátor alebo pero

Aplikátory majú valcovitý tvar a pripomínajú tvar pera. Aj sa držia rovnakým spôsobom, preto sa niekedy nazývajú aj aplikačné perá. Tieto perá sa dodávajú s dutým koncom, na ktorom by bol hrot pera. Koniec sa pri práci naplní voskom, na ktorý sa môže nalepiť diamant a preniesť sa z misky na plátno.

Vosk alebo lepidlo

Väčšina sád sa dodáva s malou nádobkou s voskom alebo lepidlom na diamantový aplikátor, ktoré sa používa na prilepenie diamantov na pero.

Tento obsah je súčasťou takmer všetkých sád na maľovanie diamantov, bez ohľadu na to, ktorú značku si kúpite. Kvalita materiálov tohto obsahu sa však medzi jednotlivými spoločnosťami výrazne líši. Veľa lacnejších sád na diamantové maľovanie má podpriemernú kvalitu diamantov, ktoré sa nelesknú, alebo plátna, ktoré jednoducho neležia rovno, alebo chýba vrstva lepidla.

Na druhej strane, solídny dodávateľ ako Diamondi vždy ponúkne niečo navyše: podrobný návod, náhľad hotového obrazu, zip vrecúška na uloženie diamantov apod.

Ako začať tvoriť obrazy

Vybrali ste si sadu s obľúbeným motívom, zásielka už dorazila, tak sa pustite do práce. Ale ako? Jednoducho.

Pred maľovaním

Predtým, ako začnete maľovať, si musíte pripraviť pracovný priestor, kde vám nebude nič prekážať ani vás rušiť. Nájdite si priestor, ktorý je dostatočne vysoký, aby bol mimo dosahu malých detí (ak nejaké máte), a nájdite si miesto, kde je všetko na dosah, aby ste sa pri maľovaní dobre zabavili. Postačí aj kuchynský stôl.

Usporiadajte si maliarske potreby

Ďalším dôležitým krokom v procese pred začatím maľovania je usporiadanie maliarskych potrieb tak, aby ste si čo najviac uľahčili prácu. Pred začatím maľovania je dôležité uložiť a roztriediť diamanty, aby ste nestratili žiadne zatúlané diamanty. Na tento účel nájdete v sade vrecúška na zips s označením farby.

Pochopenie symbolov

Ďalším krokom je pochopiť symboly a čo najlepšie sa s nimi oboznámiť ešte predtým, ako začnete maľovať. Pomôže vám to vytvoriť si v hlave obraz o tom, ako bude maľba vyzerať, a vyhnete sa zámene podobne vyzerajúcich symbolov. Dôkladné preskúmanie symbolov vám pomôže maľovať rýchlejšie a lepšie.

clanek_03

Výber prvých diamantov

Tu sa začína skutočná maľba. Keď ste si usporiadali priestor a preštudovali symboly na plátne, môžete začať maľovať tak, že vybrané diamanty nasypete do misky a trochu nimi zatrasiete, aby boli otočené pravou stranou nahor. Samozrejme, použite len diamanty jednej farby.

Odkryte časť plátna

Akonáhle budete mať diamanty rozložené v miske, odlepte časť ochranného celofánu z plátna a začnite ukladať diamanty vedľa seba na vyznačené políčka. Neodstraňujte však celú kryciu fóliu, aby sa na lepivú vrstvu nezachytil prach alebo chĺpky z vášho predlaktia. Nielenže by to bolelo, ale pripravili by ste sa aj o možnosť dokončiť celý obraz.

Naberte perom jeden diamant

Odstráňte kryciu vrstvu vosku a ponorte pero do nádoby s voskom, aby sa naplnil hrot. Po tomto úkone môžete pero zľahka pritlačiť na hrot diamantu a nadvihnúť ho. Diamant sa ľahko prilepí na pero.

Prilepte diamant na plátno

Nalepte diamant na plátno na odpovedajúci symbol a dávajte pozor, aby ste netlačili príliš silno. To môže spôsobiť, že sa vosk prilepí na vrchnú časť diamantu a zmatní jeho lesk.

clanek_12

Opakujte proces

Začína časovo najnáročnejšia časť - vždy prilepte diamant na príslušnú plochu a opakujte, kým nie je celý obraz hotový. Ak chcete, môžete rohy plátna prelepiť páskou alebo papierom, aby ste obraz počas práce lepšie chránili.

Záverečné ošetrenie obrazu

Akonáhle budete s diamantovým obrázkom hotoví, ďalším dôležitým krokom je jeho ošetrenie.  Na hotové plátno jednoducho naneste ochrannú vrstvu laku, aby sa diamanty udržali v TOP stave čo najdlhšie a aby sa zabránilo ich vypadávaniu alebo vyblednutiu v priebehu času. 

Po zaschnutí laku sa na diamantovom obrázku vytvorí lesklá ochranná vrstva, ktorá pomáha udržať kamienky na mieste a zabraňuje poškodeniu vlhkosťou alebo prachom. Lak zvyčajne nie je súčasťou základnej sady a je potrebné ho objednať samostatne.

Rámovanie obrazu

Keď je obraz hotový a ošetrený lakom, môžete si ho navždy uchovať tak, že ho zarámujete a zavesíte na ľubovoľné miesto vo vašej domácnosti alebo na pracovisku.

Môžete si vybrať, či ho necháte napnutý v obyčajnom „neviditeľnom“ ráme, alebo si zaobstaráte ozdobný rám.

Nekonečné možnosti diamantového maľovania

Diamantová maľba sa neobmedzuje len na maľbu na pripravené plátno. Existuje mnoho ďalších vecí, ktoré môžu byť inšpirované diamantovou maľbou. Možnosti toho, čo sa dá vytvoriť alebo ozdobiť diamantovou maľbou, sú nekonečné, obmedzené len vašou fantáziou a kreativitou. Diamanty, ktoré zostanú pri výrobe obrazov, sa dajú dobre využiť.

Výzdoba domova: Diamantová maľba môže byť použitá na dekoráciu rôznych predmetov v domácnosti, ako sú vázy, tienidlá na lampy a dokonca aj nábytok, čím dodá každej miestnosti jedinečný nádych.

Blahopriania a pohľadnice: Diamanty môžete použiť na vytvorenie krásnych a personalizovaných pohľadníc na špeciálne príležitosti, ako sú narodeniny, svadby alebo sviatky.

Diamantové šperky: Každá žena by chcela mať diamantový šperk. Čo tak použiť diamanty z maľovania na vytvorenie úžasných a zložitých šperkov, ako sú náhrdelníky, náramky a náušnice?

Ozdobené predmety: Lesklé kamienky sa dajú použiť aj na zdobenie rôznych doplnkov, ako sú puzdrá na telefóny, peňaženky a dokonca aj topánky. Dodáte tak svojim každodenným predmetom osobitý nádych.

Oblečenie: Diamantové kamienky možno použiť aj na ozdobenie odevov, ako sú tričká, klobúky alebo džínsové bundy, a vytvoriť tak jedinečné a pútavé kúsky.

Prívesky na kľúče: Malé návrhy diamantových obrazov sa dajú premeniť na prívesky na kľúče alebo prívesky na tašky a vytvoriť tak personalizovaný a osobitý doplnok.

Magnetky na chladničku: Magnety možno vytvoriť pridaním magnetického podkladu na malé diamantové maľby a vytvoriť tak praktický a dekoratívny predmet na chladničku alebo do kancelárie.

Diamantové záložky: Záložky s diamantovými maľbami možno vytvoriť pridaním strapca alebo stuhy k malému diamantovému obrázku, čím vznikne pekný personalizovaný darček.

Diamantový podtácok: Vytvorte malý podtácok posiaty trblietavými diamantovými kamienkami. Len odporúčame, aby ste naň nedávali príliš horúce predmety.

Krabičky na drobnosti: Ukladáte svoje poklady do krabíc? Pridajte na ne malé vzory s diamantovými maľbami a vytvorte jedinečné a prispôsobené krabičky na drobné predmety.

Možno sa nájdu aj iné možnosti, kde sa diamanty dajú použiť na skrášlenie niečoho iného - obalu na telefón, okuliarov, obalu na dokumenty atď.

Užitočné tipy

Tieto tipy vám pomôžu, ak budete cvičiť a užívať si kreatívnu zábavu, pretože práve o tom je diamantové maľovanie.

TIP 1: Vyberte si sadu, ktorá je pre vás najvhodnejšia.

Ak kupujete sadu diamantového obrazu prvýkrát, uistite sa, že ste pochopili, o aký druh sady ide. Kúpte si sadu, ktorá nie je príliš veľká na to, aby ste ju zvládli. Tiež sa uistite, že v sade nebude príliš veľa farieb diamantov.

TIP 2: Na prácu na plátne použite stojan.

Ak nechcete investovať do maliarskeho stola, môžete použiť stojan na notebook a nechať na ňom ležať plátno na diamantové maľovanie. Veľmi pomôže, ak má stojan na notebook nastaviteľný sklon a výšku.

TIP 3: Lepiaca vrstva z plátna zmizla?

Niekedy sa môže stať, že keď odlepíte kryciu fóliu, chýba pod ňou lepiaca vrstva, vďaka čomu sa diamanty prilepia na plátno. Nemajte obavy, existuje jednoduché riešenie. Jediným problémom je, že vrstva sa prilepila na fóliu. Plátno jednoducho znovu prekryte a trochu pritlačte. Potom opatrne odlepte fóliu z druhého rohu. Zistíte, že lepiaca vrstva je späť. 

TIP 4: Namiesto krycej fólie použite hnedý pergamen.

Krycia fólia sa niekedy pri manipulácii môže ľahko roztrhnúť. Namiesto nej môžete použiť hnedý pergamenový papier. Najlepšie je, že nezanecháva žiadne zvyšky a je pomerne odolný voči náhodnému roztrhnutiu. 

TIP 5: Na diamanty príliš netlačte.

Nástroj, ktorý používate na naberanie diamantov, má v sebe vosk. Ak na diamanty pri diamantovaní príliš tlačíte, vosk sa môže na diamanty prilepiť a zmatniť ich lesk.

TIP 5: Oživte maliarsky vosk.

Vosk, ktorý dostanete v sade, občas stvrdne. Najčastejšie preto, že ho nezakryjete fóliou, ktorá je súčasťou balenia. To ovplyvňuje lepivosť vosku a diamanty sa ťažšie naberajú. Jednoduchým riešením je nechať ružový vosk niekoľko sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby sa zohrial. Ale naozaj len na niekoľko sekúnd.

TIP 6: Vyčistite diamanty, ktoré stratili svoj lesk.

Ak sa na vaše diamanty dostal vosk, nemusíte sa obávať. Všetko, čo musíte urobiť, aby ste získali späť lesk, je nechať diamanty vyschnúť a potom jemne očistiť povrch diamantov vlhkou handričkou z mikrovlákna, aby ste odstránili vosk.

Tip 7: Pracujte po malých úsekoch.

Cieľom diamantového maľovania je užiť si voľný čas a relaxovať. Odporúča sa, aby ste pracovali na malých úsekoch naraz a neinvestovali do toho viac času, ako ste si naplánovali. 

Tip 8: Udržujte plátno prikryté ochrannou fóliou.

Ak plátno nepoužívate, zakryte ho ochrannou fóliou, aby sa na ňom neusadzoval prach alebo iné nečistoty. Na odstránenie prachu alebo nečistôt z plátna použite jemný kartáčik alebo handričku.

Pár slov na záver

Dúfame, že vám tento článok pomohol a teraz môžete s istotou povedať, že viete všetko o diamantovom maľovaní. Tak hurá na náš e-shop, vyberte si obraz podľa svojho gusta a vydajte sa za dobrodružstvom.